Fakta & myter

Det finns en del myter om solceller och många tror att de inte är effektiva i Sverige. Men faktum är att solceller genererar stor effekt även här och är perfekta att installera på många svenska hustak. Här erbjuder vi fakta om lönsamheten och bemöter de vanligaste missuppfattningarna och myterna.

Fakta om lönsamhet

Garantitiden ses ofta som den ekonomiska livslängden när man gör en livscykelanalys av den totala lönsamheten. Eftersom Friendly Powers garanti sträcker sig över hela 30 år, både för produkterna och effekten, så blir den ekonomiska livslängden väldigt god. I praktiken är du garanterad gratis elproduktion i minst 20 år efter att anläggningen har betalat av sig själv. Att solcellsmodulerna dessutom beräknas kunna producera en hög effekt betydligt längre än 30 år bidrar ytterligare.

Skillnaden i lönsamhet mellan olika anläggningar beror främst på två faktorer. Den ena är investeringskostnaden och den andra hur mycket energi som anläggningen klarar att producera över tid. Eftersom Friendly Power köper modulerna direkt från fabrik, utan mellanhänder, kan vi erbjuda bra priser. Våra moduler tappar också minimalt med effekt över tid, vilket bidrar till lönsamheten.

För att öka lönsamheten ytterligare kan du välja att sälja det överskott du producerar, men inte själv behöver. Det är bra för både dig och dina grannar. Du tjänar extra pengar och grannarna får närproducerad, ren och klimatsmart el.

Missuppfattningar och myter

Här reder vi ut de vanligaste missuppfattningarna och punkterar de vanligaste myterna om solceller.

– Det lönar sig inte.  Solen är den kostnadsfria energikällan som du använder varje dag utan att tänka på det. Den värmer upp både dig, ditt hem och din omgivning. Att investera i solceller är en förlängning av solens automatiska energibidrag till din vardag. När du köper ett eget solkraftverk kan energin användas direkt av samtliga elförbrukare i ditt hushåll – allt från brödrosten till värmepumpen. För varje kilowattimme som din solcellsanläggning producerar minskar dina elinköp. På så sätt är investeringen återbetalad efter ungefär 10 år. Våra solceller har 30 års fabriksgaranti, vilket innebär en garanti på gratis elproduktion i minst 20 år efter att anläggningen är betald. Om du investerar hundratusen kronor så har du efter 10 år sparat hundratusen kronor på minskade elinköp. Efter 30 år har du minskat dina elinköp med ytterligare tvåhundratusen kronor. Den summan är ren vinst. En vinst som blir ännu högre om elpriserna går upp. Så visst lönar det sig, med råge!

– Vi har för lite sol i Sverige.  Visst har vi det kallt i Sverige under vinterhalvåret, men det många inte vet är att solceller använder ljuset från solen, inte värmen. Solcellerna tycker faktiskt inte om värme, utan producerar mer energi om det är soligt och kallt. I Sverige har vi klar luft, relativt kyligt klimat och mycket sol på årsbasis. Det ger goda förutsättningar för solenergi. Vi har dessutom lika mycket solinstrålning per år som stora delar av Tyskland. Stundtals står solenergin för halva Tysklands energibehov och drygt 8% av årsbehovet. I Sverige står solenergin för endast 0,1% av den totala elproduktionen, trots att vi har lika bra förutsättningar. Det vill vi ändra på.

– Det är krångligt.  Nej då, det är det inte. Och för att underlätta, så hjälper Friendly Power till med all administration i samband med att vi levererar anläggningen till dig. Det gör att du kan slappna av och sitta med armarna i kors, medan vi och solen gör jobbet. Administrationen för att ansluta solceller och sälja överskottet har förenklats mycket de senaste åren, och med all teknisk utveckling som sker så kommer det förmodligen bli ännu smidigare.

– Det fungerar inte på mitt tak.  Låt oss hjälpa dig med den bedömningen. Det går att montera solceller på både lutande och platta tak – i väst, syd, öst och under vissa förutsättningar även mot norr. Vi tar fram en noggrann beräkning för ditt hus med hänsyn till takyta, lutning, väderstreck, skuggfaktorer och hur mycket solinstrålning du har där du bor. Utifrån det får du veta hur mycket el du kommer att producera och hur mycket anläggningen skulle kosta. Vi ger dig ett bra beslutsunderlag, helt enkelt.

– Det är fult!  Design och utseende är viktigt för upplevelsen av en byggnad. Solpaneler är något relativt nytt som vi inte är så vana vid, men de behöver inte försämra den estetiska upplevelsen. Du kan se flera exempel på hur vi har skapat vackra tak med hjälp av våra solceller, under Referensprojekt. Många som tänker på solenergi ser de första varianterna av solceller framför sig – de med aluminiumram, vit baksida och blåa rutor. Vi erbjuder modernare och mer estetiska alternativ och en snyggare montering. Vi är också gärna arkitektens bollplank vid nyproduktion eller ombyggnad.

– Det går åt mer energi för att tillverka solceller än de ger under sin livslängd.  Den energi som går åt vid produktionen av solceller producerar de själva inom 3 år. Detta kallas även energiåterbetalningstid. Den energi vi använder i vår produktion är 100% förnybar – dels tack vare egna solceller, men även genom 100% förnybar inköpt energi samt geotermisk uppvärmning och kylning av fabriksbyggnaden. Vi vet också att arbetsmiljöförhållandena i tillverkningen är schyssta och håller europeisk standard. Samtliga råvaror och komponenter kommer från, och produceras inom, Europa. Eftersom fabriken ligger i Litauen får vi dessutom korta och klimatsmarta transporter.